Voor u gelezen

Voor u gelezen EN vertaald Viking Sky

Nou ja heb ik Google laten vertalen.

De oorzaak van het bijna-ongeluk Viking Sky

Storing in de brandstoftoevoer heeft bij Viking Sky alle vier de motoren uitgeschakeld

– Dat zou eigenlijk niet mogelijk moeten zijn, zegt research director voor energie en transport in Sintef Ocean.

Het cruiseschip Viking Sky kreeg een volledige stop in alle vier de motoren omdat de smeeroliedruk te laag was, zegt de Noorse Maritieme Directie op een persconferentie op woensdag.
Er was weinig, maar toch voldoende, smeerolie op de tanks op de Viking Sky. Maar tijdens de oversteek op Hustadvika in golven tot 15 meter hoog, werden alarmen voor lage oliedruk geactiveerd en schakelden de motoren automatisch over naar een “shutdown-proces, dat wil zeggen, de motoren schakelen automatisch uit.
De zware zee heeft waarschijnlijk geleid tot zulke grote bewegingen dat de smeeroliepompen het aanbod hebben verloren. Dit getriggerde niveaualarm bij lage smeeroliedruk, wat op zijn beurt leidde tot het automatisch uitschakelen van de motoren kort erna, om schade te voorkomen, stelt het Noorse Maritieme Directoraat.

Teknisk Ukeblad heeft met deskundigen gesproken over de conclusie van het directoraat. Beiden vragen zich af over de oorzaak.

Eén enkele fout heeft grote gevolgen

Onderzoeksleider voor energie en transport in Sintef Ocean, Anders Valland, vindt het vreemd dat het schip volledig is verduisterd terwijl alle vier hoofdmotoren tegelijkertijd uitvielen.

– Het zou eigenlijk niet mogelijk moeten zijn. Eén fout mag een heel vaartuig niet uitschakelen, zegt Valland.

De onderzoeksleider zegt dat dit in strijd is met het principe dat een enkele fout een heel systeem niet mag uitschakelen.

– Wanneer het niveau in de tank binnen de minimumlimiet ligt, zou de smeeroliepomp geen problemen moeten hebben, en althans niet zodanig dat alle vier de motoren worden uitgeschakeld, zegt Valland aan de TU.

Oproep voor redundant systeem

Professor Eilif Pedersen van Marin Teknikk van NTNU is van mening dat het een ontwerpfout of ontwerpzwakte moet zijn wanneer een alarm van een smeeroliepomp alle vier de motoren kan stoppen.

– Omdat ze het schip ontworpen hebben met redundantie en twee afzonderlijke motorcompartimenten, is het vreemd dat ze geen redundantie hebben in het smeeroliesysteem. Dan doden ze de beveiliging waarvoor ze waren opgezet, zegt Pedersen.

Vraag scheepvaartmaatschappijen om de levering van smeerolie te beveiligen

De Noorse directie Maritieme zaken heeft in de dagen na het motorongeval geprobeerd aan te geven of zich, technisch of operationeel, omstandigheden kunnen voordoen die voor andere schepen van belang kunnen zijn.

Directeur van de afdeling passagiersschepen van de Noorse Maritieme Directie, Sonja E. Hillersøy, zegt dat het nog te vroeg is om iets te zeggen over de vraag of er wijzigingen in de regelgeving zullen komen.

Het Noorse Maritieme Directoraat heeft een algemeen veiligheidsrapport uitgestuurd om de levering van smeerolie aan motoren en andere kritieke systemen te garanderen. Ze vragen ook dat dit wordt opgenomen als onderdeel van de risicobeoordeling in de veiligheidsbeheersystemen op grotere schepen.

Het AIBN gaat dieper in

– In eerste instantie gaan we uit naar een boodschap aan alle motorleveranciers dat ze een voldoende hoog niveau van smeerolie in de tank moeten garanderen, zodat de pomp erin slaagt de druk te handhaven, zegt Hillersøy aan TU.

Hillersøy zegt dat de Accident Investigation Board Norway (AIBN) zich verder zal verdiepen in de oorzaken en de gang van zaken en aanbevelingen doet.

“Voor ons was het belangrijk om de oorzaak zo snel mogelijk te vinden en een kennisgeving te versturen, waarna het AIBN dit op zijn gemak en diepgaand zal onderzoeken”, zegt Hillersøy.

Ze wijst erop dat het aan elke motorleverancier is om een ​​oplossing te vinden.

– Iedereen heeft zijn eigen niveaus en systemen. We kunnen alleen maar opmerken dat dit een probleem kan zijn in extreme omstandigheden, zegt Hillersøy.

Geen overduidelijke fout

De Noorse Maritieme Directie stelt dat problemen met de smeeroliedruk niet onmiddellijk als oorzaak van de oorzaak naar voren kwamen. Het duurde tot dinsdagnacht voordat het duidelijk werd.

“Het was een combinatie van technisch onderzoek, logboeken en interviews met bemanningen die ons naar de oorzaak hebben geleid”, zegt Hillersøy.

Ze weet niet zeker of twee afzonderlijke tanks, één voor elk motorcompartiment, de alarmen had voorkomen.

– Als het hetzelfde niveau is op twee afzonderlijke tanks en dezelfde kantelhoek, zullen beide pompen lucht aanzuigen en zal de smeeroliedruk dalen, zegt ze.

Voor zover het directoraat erin slaagde om het schoon te krijgen, werden de motoren automatisch een voor een uitgeschakeld totdat het volledig verduisterde.

De motoren aan boord

Viking Sky heeft vier MAN hoofdmotoren , twee serie motoren met negen cilinders (elk 9L32 / 44CR van 5.040 kW) en twee 12-cilinder V-motoren (12V32 / 44CR van elk 6.720 kW).

Ze zijn geconfigureerd met twee motoren verdeeld over “vader en zoon” in hun respectieve machinekamers, gescheiden door vuur en waterdichte schotten en deuren.

Volgens MAN is het motortype speciaal ontworpen voor het gebruik van zware olie (HFO volgens de specificaties van DIN ISO 8217).

De motoren zijn turboladen met MAN’s eigen MAN TCR-systeem. Het automatiserings- en controlesysteem is ook ontwikkeld door MAN (Sacos one). Volgens een brochure van MAN is er een afzonderlijke smeeroliefilter op elke motor, terwijl de waterkoeling plaatsvindt via een twee-strengs hoog- en laagtemperatuursysteem.

“Veilig om te porten”

Viking Sky is gebouwd volgens de nieuwste veiligheidsregels voor passagiersschepen en veerboten, SOLAS (Safety of life at Sea). Schepen met een lengte van meer dan 120 meter zijn opgenomen in de Solas-voorschriften met “Safe Return to Port” (SRtP).

Het betekent redundantie, dubbele benodigde voorzieningen, capaciteiten en uitrusting, inclusief ventilatie en sanitaire voorzieningen en reddingsmateriaal.

Het schip moet binnen een vooraf bepaalde tijd veilig naar de dichtstbijzijnde haven kunnen reizen, afhankelijk van de operationele vereisten van het schip. Dit mislukte bij Viking Sky.

Het schip is geclassificeerd door British Lloyd’s en geregistreerd in het Norwegian International Ship Register (NIS)

Hier de originele tekst: [ https://www.tu.no/artikler/svikt-i-smoreoljeforsyning-slo-ut-alle-fire-motorene-pa-viking-sky/461550 ]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.